Werking Infrarood

Een infaroodsauna is niet alleen ontspannend maar heeft ook een krachtige werking op diverse processen in het lichaam.

De verhitting van het huidweefsel bevordert metabolische processen en werkt helend en herstellend. Virussen, tumors en overige met bacteriële giftige stoffen geladen cellen zijn zwakker dan normale, gezonde cellen. Ze zijn vaak niet bestand tegen opwarming en hitte. Het opvoeren van de lichaamstemperatuur bevordert de heling van infecties. ‘Hyperthermia’- of koortstherapie helpt het bestrijden van infecties en zelfs kanker. Ons lichaam ontwikkelt koorts om de metabolische functies te bevorderen en ziektekiemen te vernietigen, eenzelfde effect wordt bereikt met een infrarood cabine.

Gebruik van de infraroodsauna bevordert de bloedcirculatie en belucht de weefsels.
Het opent de luchtwegen en reinigt mede de schedelholtes.
Het huidorgaan van de meeste mensen is doorgaans erg inactief. De meeste mensen zweten vrijwel nooit echt goed en door het dragen van gesloten, luchtdichte en synthetische kleding krijgt onze huid maar weinig kans om goed te ‘ademen’. Daarnaast dragen verschillende zaken zoals bijvoorbeeld een zittend leven en beschadiging van de huid door zon/uv straling verder bij aan het inactiveren van de natuurlijke functie van onze huid.

Ook het gebruik van honderden verschillende chemicaliën verborgen in lotions, zepen, crèmes en deodorants, verschillende schoonmaak en chemische residuen uit bijvoorbeeld badwater schaden onze huid vrijwel dagelijks.

Een infraroodsauna verwijdert toxische chemicaliën en metalen sneller en effectiever dan enige andere methode. Een regelmatige +/- 20 minuten durende zit in een infraroodsauna is dan ook een gezonde gewoonte.

Soort IR-straling

Infraroodstraling bevat elektromagnetische golven die ook in het zonlicht zitten. Het infrarode gedeelte van het kleurenspectrum bestaat uit onzichtbaar licht en heeft een golflengte van 0,78 µm tot 1000µm.
Mens en dier ervaart deze straling als warmtestraling.

In onderstaand deel van het spectrum onderscheiden we drie soorten straling: ultraviolet, het zichtbare licht en infrarood. Ultra violet en infrarood zijn voor het menselijk oog niet waarneembaar.

De drie soorten straling hebben elk een eigen golflengte. Die wordt uitgedrukt in micrometer (µm). Binnen het infrarood gedeelte van het spectrum bestaat nog een onderscheid in:

  • Korte golf infrarood (IR-A): 0,78 – 1,40 µm
  • Middengolf infrarood (IR-B): 1,40 – 3,00 µm
  • Lange golf infrarood (IR-C): 3,00 – 1000 µm

Er zijn infrarood cabine's die gebruik maken van stralers uit het korte golfbereik en cabines die gebruik maken van het midden- en lange golfbereik. Beide toepassingen hebben een verschillende uitwerking op de huid.

  • A-straling: Kortgolvig: Infrarood licht, korte golf, is bekend van de rode lamp. Deze infraroodstralers geven "rood licht" met behulp van speciale filters. De kortgolvige infraroodcabine brengt de warmte over door straling. Deze straling (dieptewarmte) dringt in het goed doorbloede bereik van de huid, de warmte verdeelt zich over de bloedvaten en reeds na korte tijd voelt men de aangename weldadige werking van de dieptewarmte. Doordat het lichaam en niet de cabine wordt verwarmd gaat u transpireren en is het daarom niet nodig om een hoge cabinetemperatuur te realiseren. U kunt zelfs de deur gewoon open laten. Het is de straling die voor de heilzame werking zorgt. Zodra u de cabine inschakelt, ondervindt u vrijwel direct de werking van deze kortgolvige straling, hierdoor is het niet nodig de cabine voor te verwarmen. Deze straling werk verlichtend op reumatische en spierpijnen, en dringt diep in de huid door tot 4 mm.

  • B-straling: Middengolvig: Deze straling dringt onmiddellijk in de bovenste huidlagen, echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van IR-A straling te bereiken.
  • C-Straling:Langgolvig: Deze infraroodstraling wordt puur en alleen gebruikt voor verwarming en dringt dus niet het lichaam binnen. De langgolvige infraroodcabine dient eerst 10 minuten te worden voorverwarmd, en deze stralers dienen hoofdzakelijk als verwarming voor de cabine, door de hoge temperatuur in de cabine, daalt de luchtvochtigheid. De cabinedeur moet dan natuurlijk wel gesloten zijn, anders verliest de cabine zijn werking. Hoe droger de lucht hoe beter uw lichaam een hogere omgevingstemperatuur verdraagt. Met het transpiratievocht verdwijnen schadelijke stoffen uit het lichaam. Het natuurlijke evenwicht herstelt zich. Van deze straling dringt slechts 5 % in de huid door en 95 % is voor warmte. Deze straling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag. Deze straling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag. Door deze langgolvige straling bereikt men het meeste gewichtsverlies (afvallen) doordat die het warmst is, en er daardoor de meeste afvalstoffen via de huid worden uitgescheiden. De langgolvige cabine is o.a. ook geschikt voor sporters, voor het sporten bevordert de Infrarood Sauna warmte de bloedsomloop, de soepelheid van de pezen, banden en spieren. Na het sporten leidt de Infrarood warmte tot een betere en snellere regeneratie of gewoon tot de totale ontspanning.

Infraroodsauna's verwarmen direct het lichaam en de lucht blijft voelbaar koeler terwijl het transpiratie-effect gelijk is aan de traditionele stoom-sauna. De ervaring is erg prettig en voorverwarmen is met een infrarood sauna niet specifiek nodig wat zowel tijd als energie bespaart. Dit in tegenstelling tot een traditionele sauna, waarbij voorverwarming tot 150-200 graden nodig is om overvloedig te kunnen zweten. De intense hitte is bij deze sauna's vaak moeilijk te verdragen wanneer er klachten zijn met betrekking tot de luchwegen of in geval van ziekte.